top of page

Fossilfri primärproduktion

Vi har startat Tröskarehus AB för att vara en del i utvecklingsarbetet mot fossilfri
primärproduktion. Vi vill halvera energiförbrukningen i vår värdekedja innan år 2030. Utsläppen omfattar energi, transport, lokaler, tillverkning, resor, och hur våra produkter används och vad som kan återvinnas.

 

Vi kommer att kommunicera ut vår vision om hur vi kommer bidra till ett mer klimatsmart samhälle genom våra sociala medier. Vi kommer även demonstrera på vår egen gård hur förnybar energi kan användas i primärproduktionen. 

hans-ripa-qdoStWFSGds-unsplash.jpg

Fakta om jordbruksmarken

Jordbruksmarken Tröskarehus ligger på gränsen mellan Kvidinge och Västra Sönnarslöv i Åstorps kommun, nära Klippan. I området finns Tommarps kungsgård, med anor från 1200 talet. Fram till freden mellan Danmark och Sverige 1660 var det flera Danska ätter som var ägare till borgen som under århundradena byggdes ut och om till ett slott. Efter freden övergick slottet till Statsverket och idag är slottet uthyrt och marken utarrenderad. Det finns även ett minnesmärke i Kvidinge, där Kronprins Karl August avled när han inspekterade Skånska husarregementets trupper på Kvidinge hed.

Vete fält
valeria-terekhina-VKRxyqa_6Ik-unsplash.j

Vårt utvecklingsarbete

Vårt mål är att använda Tröskarehus jordbruksmark och växthus för att visa upp och utveckla ny teknik inom primärproduktionen, detta gör vi i ett brett partnerskap med universitet och forskningsinstitut samt företag. Vi samarbetar även med etablerade primärproducenter. Vårt utvecklingsarbete sker främst inom digitalisering och robotisering för att öka lönsamheten och bidra till ökan självförsörjningsgrad.

bottom of page